Boldog névnapot

2010. december 26., vasárnap

Karácsonyi ételek

A menü összeállításánál igyekeztem olyan ételeket kitalálni, amelyek kevésbé ismertek itthon. Másrészt szerettem volna elkerülni, hogy a vendégek a halászlé, töltött káposzta, rántott hal stb. sokadik változatát egyék nálunk is karácsonykor.

Nem tagadom, hogy én nem favorizálom a magyar konyhát, inkább az ázsiai ízeket kedvelem, de most becsempésztem az amerikai és angol konyha egy-egy jellegzetes ételét is. Legnagyobb izgalommal a karácsonyi pulyka elkészítése töltött el, amelyet az amerikai változat szerint sütöttem áfonyaszósszal tálalva.

Sajnos, csak egy sütőnk van és nagyon ügyesen kellett megoldani, hogy az azonos jellegű ételek lehetőleg együtt kerüljenek asztalra. Ebből következően a fotózásra néha utólag került sor. Azért megörökítettem a legtöbbet:

Pikáns sütőtök krémleves póréhagymával és fokhagymás naan bread-del

Chilei halleves chilis naan bread-del

Halas quiche paradicsommal

Quiche brokkolival és póréhagymával

Bazsalikomos gnocchi sok sajttal

Leveles tésztába töltött virsli

Célkás palacsinta könnyű brokkolimártással


És az ünnepi ebéd fénypontja:


Reggel 6-kor

És ilyen lett a közel 7 kg-os pulyka. Bacon-nel megtűzdeltem, olívaolajjal folyamatosan locsolgatva 5 és fél óra alatt szépen megsült. Hozzá készítettem áfonyaszószt és a tipikus angol körettel (roast potatoes) tálaltuk. Ez annyiban más a mi sült krumplinktól, hogy negyedbe lehet csak vágni a krumplit, sütés előtt félig meg kell főzni, villával összekaristoljuk és rozmaringgal fűszerezzük.

És hozzá az áfonyaszósz

Hidegtálak

Sangria

Miki egér

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése