Sokféle variáció áll rendelkezésre fűszernövények termesztésére. Nálam egy erre a célra elkerített kis terület szolgál, ahol lestyánt, majorannát, kakukkfüvet, oregánót, mentát, citromfüvet stb.-t tartunk. De nagyon sok növény magról kel a konyhakertben. Pl. kapor, csombor, körömvirág stb.
Az év ezen szakaszában különösen csodaszép a konyhakert is, mert egyszerre virágzik a levendula és a körömvirág, amely a lila+citrom és narancs színkombinációval egyszerűen elbűvölik az embert. Mindezt a kapor gyönyörű csillogó zöld színében teszik, amely valami gyönyörűséges látvány. Ezt a fokhagyma huncut tekervényei és a vöröshagyma feltűnő virága is elősegíti, amely között érzékelhetően sokkal jobban érzik magukat a növények.
Emlékszem... korábban teljesen csupasz volt a kert ezen része, hiszen a gyommentesítés és talajlazítás volt az elsődleges cél. Tavaly bevezettem a növénytársítás fogalmát és a konyhakertet beterítettem körömvirággal, meg fokhagymával. Bizony, sokkal előnyösebb így termeszteni a növényeket, még a gyümölcsöket is, mert nem szárad ki olyan könnyen a talaj és a szomszédos növények egymást segítik a fejlődésben, ha jól társítjuk őket. A kert szépsége pedig önmagáért beszél...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése