Boldog névnapot

2009. június 27., szombat

Tejalternatívák


Ha valaki már megismerkedett a bolti tej és tejtermékek nyavalyáival, akkor néhány tippet megosztok azokkal, akik szeretik az újdonságokat.

Célom nem a tej elhagyása volt, csupán egy természetesebb lehetőség feltárása, amellyel az adalékanyagokat minimalizálhatjuk.

Londonban a tejet sikerült kiváltanom szója- és rizsitallal, de hazánkban ezeknek, illetve a házi tejkészítő gépnek még igen borsos ára van. (Több konyhai szerkentyűt egyébként sem célom beszerezni.)

A növényi italokat otthon is elkészíthetjük, ugyanakkor a tejre érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. A házi készítésű változat garantáltan 'többletmentes'.



Kép: Boltban kapható rizsital. Kellemesen édeskés és nagyon finom.



Eljárá
s: Az alapanyagot bő vízben szétfőzöm, a maradékot turmixolom. Tengeri sóval; mézzel, nád- vagy gyümölcscukorral összekeverem és lehűtöm. Különböző ízesítésben is készülhet: vanília, karamell, fahéj, kókusz, gyümölcsös stb. A vízmennyiségtől függően állaga is variálható, így italként, joghurthelyettesítőként is használhatjuk. Kávéba, tésztákba, főzelékekbe, levesalapanyagként vagy müzlivel nagyon finom.

Alapanyag: barna vagy fehér rizs, szójabab, zab, köles, de olajos magvakból is remek ital készíthető.

Én a narancsos-fahéjas, az almás-fahéjas és a kókusztejporral készült változatokat kedvelem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése