Ha valaki már megismerkedett a bolti tej és tejtermékek nyavalyáival, akkor néhány tippet megosztok azokkal, akik szeretik az újdonságokat.
Célom nem a tej elhagyása volt, csupán egy természetesebb lehetőség feltárása, amellyel az adalékanyagokat minimalizálhatjuk.
Londonban a tejet sikerült kiváltanom szója- és rizsitallal, de hazánkban ezeknek, illetve a házi tejkészítő gépnek még igen borsos ára van. (Több konyhai szerkentyűt egyébként sem célom beszerezni.)
Kép: Boltban kapható rizsital. Kellemesen édeskés és nagyon finom.
Eljárás: Az alapanyagot bő vízben szétfőzöm, a maradékot turmixolom. Tengeri sóval; mézzel, nád- vagy gyümölcscukorral összekeverem és lehűtöm. Különböző ízesítésben is készülhet: vanília, karamell, fahéj, kókusz, gyümölcsös stb. A vízmennyiségtől függően állaga is variálható, így italként, joghurthelyettesítőként is használhatjuk. Kávéba, tésztákba, főzelékekbe, levesalapanyagként vagy müzlivel nagyon finom.
Alapanyag: barna vagy fehér rizs, szójabab, zab, köles, de olajos magvakból is remek ital készíthető.
Én a narancsos-fahéjas, az almás-fahéjas és a kókusztejporral készült változatokat kedvelem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése